Presa de decisions
¿Què hi ha de la presa de decisions?
Per entendre bé la presa de decisions imagina que dins de la teva ment, cada vegada que cal prendre una decisió, hi ha un debat entre els teus dos follets, l’emocional i el racional. En aquest debat han d’intentar posar-se d’acord, de vegades ho aconsegueixen i unes altres no. Aquests follets neixen amb nosaltres i van creixent al mateix ritme fins que entrem en l’adolescència. En aquest moment l’emocional creix més i ho té més fàcil per fer-se escoltar. En passar l’adolescència el racional pega l’estirón i poden passar tres coses, que es faci tan gran com ell, que es quedi més petit o que el sobrepassi.
Què fan aquests follets?
Al moment d’haver de triar entre diferents opcions els follets inicien el debat a la recerca d’un acord, de vegades ho aconsegueixen i de vegades no.
El follet emocional mira per si mateix, per les emocions intenses, sense pensar en les conseqüències de les seves decisions. El follet racional, per la seva banda, mira com obtenir el major plaer amb les mínimes conseqüències negatives. Moltes vegades això implica esperar per aconseguir alguna cosa, com estalviar diners, fer els deures abans d’anar al parc o a fer un volt, etc.
Com ja hem dit, en l’adolescència el follet emocional és més gran i gairebé sempre guanya. Així que és fàcil que es prenguin les decisions que ens aporten més emocions fortes però que poden suposar conseqüències chungues. Per son tant el racional com l’emocional es aprenen del seus errors, així que si alguna vegada vas fer quelcom que et va suposar alguna conseqüència negativa es molt possible que una situació semblant el follet emocional escolti més al racional.
No hi ha cap recepta per alimentar al follet racional i que creixi com el follet emocional durant l’adolescència, només el temps els iguala, així que mentrestant, l’única cosa que podem dir-te és que intentis pensar en què passarà en prendre una decisió i sobretot que et responsabilitzis de les seves conseqüències.
Si no ho veus clar pots sempre pots fer-te una llista mental sobre els pros i els contres de la decisió i què passaria en el cas que acabés malament.